Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Csombor

Ezt 1 ember kedveli

A csombor az erdélyi konyha egyik kedvenc fűszere. Már a 16. századi füvészkönyvek is említik mint fűszer-, és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény.

Kedvelt aromája miatt általánosan elterjedt. A bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba, de zölden is használják.

Alacsony, bokros növény apró lila  virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel, melyeknek illóolaj-tartalma  igen magas, ezért is vált fűszernövénnyé. Nálunk többnyire szárítva, morzsolva vagy por  formájában kapható, de konyhakertekben, vagy erkélyládákban is könnyen termeszthető. 

20–50 cm magas, erősen elágazó, fényigényes, szárazságot is tűrő, egyéves növény. Magját március végén, április elején trágyázás után, 1–2 cm mélyen, 25–30 cm sortávolságra vetjük közép kötött talajba. Sűrű kelés után 8–10 cm-re ritkítjuk, virágzás idején az alsó elágazásnál vágjuk, szárítás után lemorzsoljuk, rostáljuk. Szárításhoz többnyire csokrokba kötik és tövével lefelé felakasztják.

Általában a borsos ízű levelekkel húsokat, kolbászokat és mártásokat ízesítenek, de nagyon jó és klasszikus kísérője a savanyú káposztás és fejes káposztából készített ételeknek.

Cimol- és karvakrol-tartalmú illóolajának köszönhetően bizonyos antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyászatilag napjainkban inkább csupán a népi gyógyászatban használják. Kiváló gyomorerősítő, emésztést elősegítő gyógynövény. Használják még étvágyjavítóként, görcsoldóként, köhögés ellen, torokgyulladás esetén toroköblögető szerként, valamint alacsony vérnyomásra is ajánlott. A füveskönyvek szerint  a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat.

 Más elnevezései

Más elnevezései: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.


Forrás: www.gasztroangyal.hu

comments powered by Disqus