Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Kömény

Ezt 1 ember kedveli

A fekete  egynyári növény. A mákhoz hasonlóan kapszulákat képez, melyekben fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata az ánizsra emlékeztet. 

Kiemelkedő szerepet játszott az ókori gyógyításban, főleg az egyiptomi orvoslásban, de a görög orvoslás is említést tesz róla. A növényt számos, különböző betegségre, kórságra alkalmazták általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen alkalmazták.

 Más elnevezései

Egyéb nevei: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.

 

A növényt féreghajtóként, vízhajtóként és puffadásgátlóként és tejelválasztást serkentő szerként is alkalmazzák. Görcsoldó hatású, rövidtávon vérnyomáscsökkentő hatást fejt ki. 

A kömény olaja dúskál ásványi anyagokban, magas tápértékkel rendelkezik, gazdag rostokban, aminosavat, linolsavat, arginint és karotint tartalmaz. A benne található telítetlen zsírsavak miatt jótékonyan hat az emésztésre. A telítetlen zsírsavakból prostaglandin nevezetű szövethormon képződik a szervezetben, amely szabályozza a vérkeringést és tágítják a véredényeket.

Az erdélyi konyha köménymaglevesének alapfűszere, káposzta- és céklaételek kiegészítő fűszere, akárcsak kellemes ízt ad a hústöltelékek fűszerezésekor. Egészben és őrölt formában is kapható.

Forrás: www.nepgyogyaszat.com

comments powered by Disqus