Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Tárkony

Ezt 1 ember kedveli

A tárkony szó görög eredetű, sárkányt jelent. A tárkonyt elődeink mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.

​A tárkony a fészkes virágzatúak rendjébe tartozó növény. Két faja ismeretes, az orosz tárkony és a francia tárkony. A Csíki-medencében a francia tárkonyt termesztik, amely illat- és aromaanyagban lényegesen gazdagabb.

Más elnevezései

Gyakrabban használt magyar nevei: tárkonyüröm, esztragon.

Hatóanyagai: aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, A vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, béta karotin, cink, C-vitamin, eugenol, fehérje, fellandrén, fenilalanin, fenol, foszfor, fruktóz, galluszsav, glicin, glutamin, glutaminsav, glükóz, gyanta, herniarin, illóolaj, jód, kálium, kámfor, karvon, koffeinsav, kumarin, leucin, limonén, linalool, magnézium, mangán, mentol, menton, nátrium, niacin, poliacetilén, prolin, rozmarinsav, rutin, szacharóz, Szálak, szalicilát, szalicilsav, szénhidrát, Szerin, terpének.

Kedvező hatással van az emésztésre, fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító, segíti az epe termelését a májban. Enyhe vérnyomás csökkentő hatása is ismert, de hosszan tartó alkalmazása ártalmas lehet a magas illóolaj tartalom miatt, ritkán allergiás reakciót válthat ki emberekből, valamint várandós és szoptatós anyukáknak nem ajánlott a fogyasztása!

A tárkony levele ásványi sókban, köztük jódban, A- és C-vitaminban gazdag. Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, élénkítő hatású. A gyökér, melynek íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, enyhíti a fogfájást.

Az erdélyi konyhában inkább fűszernövényként használjuk. Frissen vagy szárítva, akár ecetben tárolva elengedhetetlen fűszere a pityókalevesnek, a bárányból készült ételeknek, valamint kiegészítő ízt ad a mustáros ételekenek.

Forrás: www.nepgyogyaszat.com

comments powered by Disqus