Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Ízletes vargánya

Ezt 2 ember kedveli

A Csíki-medencében egy másik kedvelt gombafaj az ízletes vargánya. Majd mindegyik vargánya ehető, de ezek között az is a legnépszerűbb az ízletes vargánya.

A vargányák, mert a Csíki-medencében többféle is található belőlük, a tinórufélék családjához tartoznak, és az úgynevezett savanyú talajú erdőket kedvelik – bükkösökben, tölgyerdőkben, néhol fenyvesekben fordulnak elő. Nincs belőlük túl sok, ezért is kérik meg az árát piacokon, sőt az időjárás is erőteljesen befolyásolja, hogy mennyi terem egy adott évben. 

A Csíki-medencében a vargányát medvegombának is hívják a termete miatt. Szerencsés esetben júniustól októberig lehet vele találkozni, és az összes ismert vargánya közül ez a fajta viseli legjobban a hűvös napokat, ősszel is fel-felbukkan lelőhelyein. Az íze sokak szerint az erdők minden zamatát őrzi, mély, dióra emlékeztető, különleges aromájú típus. 

Más elnevezései

A Csíki-medencében több más népi elnevezése is ismert: medvegomba, hirib, hiriba, hirip, királyné(gomba), németgomba, szalonnagomba, tinórigomba, bighélib, örménygomba. Az örménygomba népi neve utal az árusítókra, vagy a forgalmazókra.

Jellemzése

A leggyakrabban előforduló ízletes vargánya igencsak tekintélyesre nőhet, szakértők szerint kalapja egyetlen nap alatt akár 2 cm-t is terebélyesedhet, és nem ritkák a 15-20 cm átmérőjű kalappal büszkélkedő példányok.

Fiatalon szinte gömb alakú, de a jellegzetes kalap idővel szétterül, akár foltos is lehet.

Barna színéről, vastag, tömör húsáról sokan azonnal felismerik, a tönkje akár egy kisebb hordóra is emlékeztethet, de van, hogy szabályos hengert formál – egy biztos: robusztus külsővel rendelkezik.

Felhasználása

Frissen is hihetetlenül ízletes, de vannak, akik szerint szárítva gazdagodnak aromái. Az biztos, hogy akár egy csipetnyi szárított vargánya is különlegessé teszi a leveseket, mártásokat.

1 kg friss gombából nagyjából 15 dkg lesz csupán, mire kellőképpen, eltarthatóan megszárad. A néphit úgy tartja, hogy ez a gomba őrzi meg legjobban ízét szárítás után, sőt aromája meg is erősödik.

Erdei gombáról van szó – nem lehet eléggé hangsúlyozni: csakis frissen szedett gombát vigyünk haza, és lehetőség szerint azonnal készítsük el! Ha erre nincs lehetőség, jól tűri a mélyhűtést is.

Tisztítást követően akár egészben, akár szeletekben 2-3 hónapra bátran -18 fokra fagyaszthatjuk, és felengedés nélkül, a frissel megegyező módon használhatjuk.

Elfogyasztása is sokféleképp történhet. Általában használják leveshez is, de inkább sütik, vagy tokánynak, paprikásnak készítik meg. Van amikor beledarálják a zakuszkába, vagy kiegészítőnek fasírthoz.

Elég gyakran rántják ki tojásban, vagy tojásrántottába használják.

Bibliográfia

1. Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelzföldön, Pallas Akadémia Könzvkiadó, Csíkszereda, 2011.

2. Veress Magda: Gombáskönyv, Kriterion Kiadó, Bukarest, 1982.

 

comments powered by Disqus