Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Őzláb

Ezt 1 ember kedveli

Bármilyen hihetetlen, kb. 300 ezer gombafaj található a Földön, ezek közül mintegy 10 ezer az ún. nagy gombák (macromycetes) csoportjába tartozik, közülük több mint 30 nemzetség 2000 vadon termő faja ehető.

Legalább 33 őzláb faj létezik, az őzlábgomba elnevezés ugyanis nem rendszertani terminus, hanem más nemzetségekhez tartozó gombafajok gyűjtőneve vagy népi elnevezése. A nagy őzlábgombát Európa sajátjának tekintheti, míg a hozzá igen hasonló, de Amerikában, Ausztráliában vagy éppen Japánan előforduló hasonló gombák különböznek tőle. 

Igen sokféle termőhelyen, erdőben, ligetes részeken, füves területeken júniustól október végéig, néha még novemberben is gyűjthető. Hazai viszonyok között több terméshullámban tömegesen fordulhat elő.

 Étkezési szempontból a nagy őzlábgomba fajai jelentősek. Az őzlábgombák közepes vagy nagy termőtestűek. Korhadéklakók, melegkedvelők. Általában a Csíki-medencében június második felétől október végéig fordulnak elő, néha nagy tömegben.

Más elnevezései

A Csíki-medencében még ernyőgomba, gyűrűsgomba, őzlábú, őzgomba néven is ismerik.

Jellemzői

Az őzlábgombák a kalapra és tönkre tagolt bazídiumos gombák, a csiperkék rendjébe, közelebbről az csiperkefélék családjába tartoznak. 

Kalap igen törékeny. Feltűnő külsejű, nagyméretű, kalapra és tönkre tagolt fehér lemezes termőrétegű gomba. A kalap mindig púpos, széle cafrangos.

Felszíne krém alapon nagy, gyapjas, elálló, koncentrikus barna pikkelyes. A lemezek krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek. Az idős példányok lemezei barnásan foltosodnak.

A tönk hengeres, karcsú, bunkós bázisú, üregesedő, szálas, a gallér fölött sima, barnás, alatta krém alapon koncentrikus, kígyóbőrszerű barna mintázottsággal a kalapból csuklósan kifordítható. A tönkön lágy, kettős élű, gyapjas, forgatható gyűrű található.

Legfőbb nagy őzlábgomba ismertetőjegyei tehát: termetének magassága, gyűrűszerűen fel-le tolható szabad gallérja és a kalapból csuklósan kifordítható tönkje.

Húsa fehér, vágás, törés után sem színeződik. A gomba húsának kellemes, dióra emlékeztető íze van.

Felhasználása

Az őzlábgomba sok fajtája ehető. Rendkívül ízletes kalapja miatt a konyha királya.  

Régebben nyersen való fogyasztását is ajánlották.

Az őzláb gomba felhasználása is többféleképp történik. Általában rántják, a kalapok belsejébe túrót tesznek. A túrót ízesíthetik kaporral, borssal, majoránnával, kakukkfűvel.

Az őzlábgomba szárítása során jól megőrzi illatát, s porként levesek, tokányok vagy paprikások kedvelt fűszere is.

Bibliográfia

1. Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelzföldön, Pallas Akadémia Könzvkiadó, Csíkszereda, 2011.

2. Veress Magda: Gombáskönyv, Kriterion Kiadó, Bukarest, 1982.

 

comments powered by Disqus