Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Sárga rókagomba

Ezt 4 ember kedveli

A rókagomba a Csíki-medence legismertebb gombafajtája. Júniustól-szeptember elejéig az utak mellett sokszor találkozunk rókagombával telített kosaras árulókat. Mindenféle rókagomba ehető, de az egyik legismertebb és legkedveltebb ehető ezek közül is a sárga rókagomba (Cantharellus cibarius Fr).

 Sokra tartja a népi konyha már csak azért is, mert általában nem kukacosodik. Noha van kártevője, az többnyire csak a nyomát, járatait hagyja benne.  Szólásmondás is kapcsolódik hozzá: „ma született, mint a rókagomba” – mondják Csíkszentmihályon arra a tudatlanra, akit le akarnak csúfolni.

Jellemzői

Sárga a színe, kitölcséresedő alakja nem szabályos, és nincsenek valódi lemezei. A kalaprésze többnyire domború, hullámosan lapos, csak néha tölcséres, 3-10 cm széles, széle kezdetben kissé aláhajló, később felhajló és fodrosodó.

Kellemes szaga van.

Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag.

A kalapnál kissé világosabb sárga. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bőr alatti részeknél sárgás.

Júniustól októberig terem lombhullató és tűlevelű erdőkben. Erdélyben olykor leszedik a hozzá hasonló bársonyos rókagombát (Cantharellus friesii) és a sötétedőhúsú rókagombát is. Az utóbbit az élehelyének visszaszorulása végett védetté nyilvánították a rókagombafélék osztályából.

Más elnevezései

Népi nevei közül a legelterjedtebbek közé tartoznak: rókagomba, sárgagomba, nyúlgomba, csirkegomba. A csíki medencében mindenki inkább rókagombaként ismeri és nevezi.

Felhasználása

Többféleképp készítik meg. Van, aki szárítja, van aki fagyasztja, van aki sóban teszi el.

A szárítás és a sóval történő eltevésnek a módja visszaszorulóban van a fagyasztásos tárolási móddal szemben. Mostanában a fagyasztók elterjedésével egyre többen fagyasztanak le télire eltett rókagombát. A fagyasztást követően télen inkább gombapaprikásként használják tészták és pityókapüré mellé. A rókagomba kiolvasztása után, többen használat előtt meglobbasztják, hogy ne legyen kesernyés a felhasználása során.

Tudunk róla, hogy a pásztorok túróval töltve parázson pirítják. Nagy előnye, hogy jól aszalható, mert a kukacok ritkán pusztítják.

Az aszalt rókagombát télen káposztalevesbe és krumplilevesbe teszik. Ilyenkor az elkészítés előtt két óráig vízben áztatják.

Bibliográfia

1. Zsigmond Győző: Népi gombászat a Székelzföldön, Pallas Akadémia Könzvkiadó, Csíkszereda, 2011.

2. Veress Magda: Gombáskönyv, Kriterion Kiadó, Bukarest, 1982.

 

comments powered by Disqus