Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Alma

Ezt 2 ember kedveli

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük. 

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől. Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre: ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, vesekő.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Csak egészséges, nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani! Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági foka, nem keverhetők egymással. 

A Csíki-medencében is többféle alma megterem: általában, a nyári időszak alatt beérik a 'vajalma', ami sárgás-zöldes héjú, édeskés ízű almafajta. A csíki kertekben jelen van  a téli alma (Téli arany parmen), ami a korábban érkező téli időjárási viszonyok mellett inkább savanykás ízű almaként ismert. Kiváló alapanyaga a kompótoknak. Gyümölcse közepesen nagy (átlagosan 110 g), néha nagyobb vagy kisebb is (a gyümölcsök mérete erősen szór), igen szabályos (tompa) kúpos gömb, illetve gömbölyded alakú. Szára mély tölcséres, rozsdamázas üregben ül.

Héja tompa fényű, kissé érdes tapintású, vékony; alapszíne aranysárga, amely a teljes érésben narancssárgás vagy narancspiros fedőszínnel borított (mosott, csíkozott) lesz. Húsa sárga vagy sárgásfehér színű, tömött - félkemény, roppanó, éretten omlósabb; elég leves, édes (kissé savanykás), jellegzetesen illatos - fűszeres, kellemes ízű. Magháza nyílt, apró magvakkal. A tárolás során íze édesebbé válik. Augusztus közepén kezd érni és a szüret egészen szeptember végéig elhúzódik, így több menetben kell szedni. 

comments powered by Disqus