Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Fekete áfonya, kokojza

Ezt 4 ember kedveli

A kokojza, azaz más nevén áfonya, a székelység által szentnek nevezett hegy, a Hargita ajándéka. A különleges ízű, savanykás, mégis édes erdei gyümölcs valóságos gyógyszerként van jelen a Csíki medencében.

Őseink nagyon jól ismerték a különböző felhasználási módjait, s tudatosan alkalmazták gyógyításra.

Használják mind a gyümölcsét, mind pedig a leveleit, kóróját.

Az érett, de még nem elszíneződött kóróból készült tea nagyon jó ízű, és a gyomorrontás gyógyítására is alkalmas. Szárított levele és gyümölcse C-vitamin hiány ellen, vese és epe rendellenségeire jó. Egy életen át fogyasztható, mivel negatív mellékhatása nincs. A fekete áfonyakóró – a székely kokojza – enyhe vércukorszint-csökkentő hatású, ezért a jobb összhatás érdekében gyakran társítják hasonló hatású gyógynövényekkel.  

Gyümölcsét hasmenés, száj- és torokfertőzésre használják. A fekete áfonya bogyóiból készítenek lekvárt és szörpöt egyaránt, ugyanakkor jelen pillanatban az is ismeretes, hogy a szem és érrendszer rendellenességeire is tartalmaz különféle hatóanyagokat.

A fekete áfonya termése nagyon értékes, hiszen rengeteg növényi festéket tartalmaz, amelyeknek antioxidáns hatásuk van –, kivédi a táplálékkal bekerülő káros anyagok negatív hatását. Az áfonya gyümölcse egyben nagyon jó vitaminforrás is, fogyasztása minden formában ajánlott – de legfőképpen nyersen. Továbbá olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kedvezően befolyásolják a szem érhártyájának állapotát.

 Más elnevezései

Egyéb ismert nevei: kokojza, feketekokojza, áfinya, kukojsza, havasi meggy, fenyves bogyó, pozserovek, borovicska.

 Élőhelye

Savanyú talajokon, lucosokban, erdei fenyvesekben, bükkösökben és fenyéreken tenyészik. Tavaszi virágzása 3-4 héten keresztül, május-június közt tart. Gyűjtését éréstől függően július-augusztus végzik.Savanyú talajokon, lucosokban, erdei fenyvesekben, bükkösökben és fenyéreken tenyészik.


comments powered by Disqus