Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Vörös áfonya, havasi meggy

Ezt 1 ember kedveli

A havasi meggy, vagyis a vörös áfonya a fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják a Székelyföldön.

Hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje.

​10–30 cm magas, örökzöld félcserje. Szára hengeres, kúszó, a vége felemelkedik. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, a szélük visszahajlik, színük sötétzöld, fonákjuk világosabb, mirigyesen pontozott. Virágzatacsüngő, végálló fürt. Illatos. A kocsány rövid, a párta 8–10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín, a csésze hártyás, pillás szélű, éréskor a termés csúcsán marad. A lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű.

Leveleiből és a zsenge hajtásaiból készült tea nagyon erős baktériumölő hatású – így húgyúti fertőzések kezelésére kiváló. 

A gyümölcse is értékes anyagokat tartalmaz, amelyet általában mártások, dzsem, lekvár, kompót, saláták, pudingok, főzelékek, édes rizs, vadhúsok, gyümölcsbor készítésére használnak. Minél érettebb a gyümölcs, annál értékesebb anyagok nyerhetőek ki belőle. Így ajánlott megvárni a gyümölcsök beérését, hiszen a fehéren vagy alig éretten leszedett áfonyában a hatóanyagok nincsenek teljes mértékben jelen, így nem is fejthetik ki jótékony hatásukat.

 Más elnevezései

Más elnevezései: havasi meggy, kövi málna.


comments powered by Disqus