Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Hagyma

Ezt 2 ember kedveli

A Csíki-medencékben élő lakosság körében széles körben elterjedt táj jellegű haszonnövények termesztése évszázados múltra tekint vissza. A mindennapi táplálkozásban elengedhetetlen gabonafélék (rozs, búza, árpa), hüvelyesek (borsó, lóbab, bab [fuszulyka]) káposzta és a burgonya (pityóka) termesztése fontos helyet foglalt el az itt élő emberek termesztési kultúrájában. A hegyközi földműveléssel foglalkozó lakosok életében kialakult termesztési hagyományok a napjainkban is a mindennapi  szükségletek és a megélhetés szerves részeit képezik.

A tájegységek talaj és éghajlati viszonyaihoz jól alkalmazkodott helyi fajták változatos íze és kedvező tápértéke a táplálkozási szokásokban is jellegzetes vonásokat eredményezett. Generációról generációra megőrizték azokat a helyi változatokat, melyeket a közkedvelt ételek (levesek, tésztafélék) elkészítéséhez használtak. Sajátos népszokások (farsangbúcsúztató, búzaszentelés) is kapcsolódtak ezekhez a fajtákhoz, melyek az emberek közötti társas viszony elmélyítését is elősegítették. A gazdag tapasztalati ismeretanyag a hagyományos termesztési kultúra szerves részévé vált.

Az éghajlati viszonyok és a tájegységek földrajzi adottságai jelentősebb mértékben befolyásolják a növénytermesztés lehetőségeit. A települések lakossága a közvetlen környezetükhöz tartozó földeken termesztik a mindennapi táplálkozásban nélkülözhetetlen haszonnövényeket.

A hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma) termesztése is igen elterjedt. A vöröshagyma (Allium cepa) esetében a külső héj színe településenként igen változatos. A hagyma alakját tekintve a gömbölyűek, alapítottak és a hosszúkásak egyaránt előfordulnak. A külső hagymahéj színében a sötétsárga, sötétbarna és lila szín egyaránt megtalálható volt. A vöröshagyma kevésbé elterjedt csokros típusa (Allium cepa var. aggregatum) is előforul. 

A vöröshagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj. Közép-Ázsiából terjedt szét az egész világon, mint ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője.

Levelei és tőkocsánya üregesek, a levelek hengeresek. Virágzata gömb alakú ernyő, melyet korai állapotban világoszöld színű fellevél takar. A virágok 3 tagúak,leplesek. A termés tok, magjai feketék.

Kiszedése után utánszárítjuk, a gyökerektől, fellevelektől megszabadítjuk, felfűzve, vagy csak száraz szellős (padlástérben) hosszú ideig tárolható, így egész évben használhatjuk, de szeletelt szárítmányként, akár évekig is eltartható.

A Csíki-medencében Madéfalván 2008 óta szerveznek Hagymafesztivált.

Forrás: Vörösváry Gábor: Adatok a Gyergyói- és Csíki-medence kultúrflorájának ismeretéhez

comments powered by Disqus