Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Paszuly

Ezt 1 ember kedveli

A Csíki-medencékben élő lakosság körében széles körben elterjedt táj jellegű haszonnövények termesztése évszázados múltra tekint vissza. A mindennapi táplálkozásban elengedhetetlen gabonafélék (rozs, búza, árpa), hüvelyesek (borsó, lóbab, bab [fuszulyka]) káposzta és a burgonya (pityóka) termesztése fontos helyet foglalt el az itt élő emberek termesztési kultúrájában. A hegyközi földműveléssel foglalkozó lakosok életében kialakult termesztési hagyományok a napjainkban is a mindennapi  szükségletek és a megélhetés szerves részeit képezik.

A tájegységek talaj és éghajlati viszonyaihoz jól alkalmazkodott helyi fajták változatos íze és kedvező tápértéke a táplálkozási szokásokban is jellegzetes vonásokat eredményezett. Generációról generációra megőrizték azokat a helyi változatokat, melyeket a közkedvelt ételek (levesek, tésztafélék) elkészítéséhez használtak. Sajátos népszokások (farsangbúcsúztató, búzaszentelés) is kapcsolódtak ezekhez a fajtákhoz, melyek az emberek közötti társas viszony elmélyítését is elősegítették. A gazdag tapasztalati ismeretanyag a hagyományos termesztési kultúra szerves részévé vált.

Az éghajlati viszonyok és a tájegységek földrajzi adottságai jelentősebb mértékben befolyásolják a növénytermesztés lehetőségeit. A települések lakossága a közvetlen környezetükhöz tartozó földeken termesztik a mindennapi táplálkozásban nélkülözhetetlen haszonnövényeket.

A Csíki-medence településein a hagyományos termesztési kultúrákban fellelhető főbb termesztett növények (burgonya, káposzta) mellett a hüvelyesek (veteménybab, tűzbab, lóbab) fontos helyet foglalnak el a mindennapi táplálkozásban. A veteménybab (Phaseolus vulgaris) és a tűzbab (Phaseolus coccineus) változatos alakú és színű típusai vannak jelen. A veteménybab maghéjszínének széles változatosságában a fehér, a drapp és sárga szín a leggyakoribb. A tűzbab maghéjszínében a fehér és a sötétlila az elterjedtebb. A lóbab (Vicia faba) termesztése és hasznosítása az utóbbi években kissé háttérbe szorult. Csíkszentmihályon a nagymagvú típusnak (var. major) egy sötétebb drapp és egy zöld színű változatát is termesztik. 

comments powered by Disqus