Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Pityóka

Ezt 4 ember kedveli

A Csíki-medencékben élő lakosság körében széles körben elterjedt táj jellegű haszonnövények termesztése évszázados múltra tekint vissza. A mindennapi táplálkozásban elengedhetetlen gabonafélék (rozs, búza, árpa), hüvelyesek (borsó, lóbab, bab [fuszulyka]) káposzta és a burgonya (pityóka) termesztése fontos helyet foglalt el az itt élő emberek termesztési kultúrájában. A hegyközi földműveléssel foglalkozó lakosok életében kialakult termesztési hagyományok a napjainkban is a mindennapi  szükségletek és a megélhetés szerves részeit képezik.

A tájegységek talaj és éghajlati viszonyaihoz jól alkalmazkodott helyi fajták változatos íze és kedvező tápértéke a táplálkozási szokásokban is jellegzetes vonásokat eredményezett. Generációról generációra megőrizték azokat a helyi változatokat, melyeket a közkedvelt ételek (levesek, tésztafélék) elkészítéséhez használtak. Sajátos népszokások (farsangbúcsúztató, búzaszentelés) is kapcsolódtak ezekhez a fajtákhoz, melyek az emberek közötti társas viszony elmélyítését is elősegítették. A gazdag tapasztalati ismeretanyag a hagyományos termesztési kultúra szerves részévé vált.

Az éghajlati viszonyok és a tájegységek földrajzi adottságai jelentősebb mértékben befolyásolják a növénytermesztés lehetőségeit. A települések lakossága a közvetlen környezetükhöz tartozó földeken termesztik a mindennapi táplálkozásban nélkülözhetetlen haszonnövényeket.

A burgonya vagy más néven pityóka ma is az egyik legfontosabb kultúrnövény az itt élő lakosság tradicionális termesztésében. A burgonya itt is a fő kultúrnövénynek tekinthető. A sárgás és piros héjszínű típusokon kívül előfordul még az apró, sötétlila héjú és húsú burgonya (Göröcsfalva, Csíkszentmihály), melynek termesztése mára már jelentősen visszaszorult. A burgonyaminták értékelése alapján a sárgás  és a piros héjú típusok előfordulása közel megegyező.

Csíkszeredában a Városnapok programkeretébe Pityókafesztivált szerveznek. A rendezvény évről évre több résztvevőt mozgat meg, így a csíkszeredai Pityókafetivál már igazi turista-látványossággá nőtte ki magát. A városnapokról ma már nem hiányozhat a krumplibogrács illata a központi parkban elhelyezett tűzhelyek felől. A hagyományos bogrács mellett viszont készítenek tárkonyos pityókalevest, erdei pityókatokányt hirip gombával és fenyő hajtással, tárkonyos- tejfölös bográcsot, borzoskát, vagy pityókatokányt is. A rendezvény a környék gasztronómiai csúcseseményének számít, “identitáserősítő”, turistacsalogató jelleggel. 

comments powered by Disqus