Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Adorján fürdő

Ezt 3 ember kedveli

A fürdő Bánkfalvától keletre, a Szentegyházas patak völgyében található, amelyet 1947-ben Adorján Albert helyi lakos létesített. Tízszobás villa, mofetta és háromkádas meleg fürdő várta a gyógyulás céljából ide érkező embereket. Az 1980-as években hanyatlásnak indult a fürdő, megszűnt a meleg fürdő, a fórrások eliszaposodtak, az épületek állaga leromlott.

A fürdőtelep életében szerencsés fordulat következeit be az 1990-es évek derekán, amikor dr. Ferenczy Erzsébet, Amerikából hazajött természetgyógyász ötven évre bérbe vette a helyi tanácstól.

A sok nehézséggel induló vállalkozás nyomán a fürdő újabb virágkorát éli. A régi villát kijavították, melléje egy modern vonalú épületet is emeltek, a forrásokat kitakarították, a fürdő- medencét újrabélelték. A fürdő területén több kishozamú vasas borvízforrás található, amelyek a Ca-Mg-HCO3-os vizek csoportjába tartoznak.

Forrás: Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek, Szerk.: Jánosi Csaba, Péter Éva, Herczeg Ágnes, Takács Edvárd, Ars Tropia Alapitvány, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, B.K.L. Kiadó, Szombathely, 2005.

comments powered by Disqus