Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Borsáros fürdő

Ezt 3 ember kedveli

Borsáros fürdő, Bors-fürdő,

A fürdőt a Kisomlás alatt az Olt jobb partján húzódó Borsáros borvizes láp nyugati szélén feltörő nagy hozamú langyos bor- vízforrásra telepítették. A borsártól okkersárgán csillogó fürdő Na-Ca-Mg-HCO3-Cl-os vizének hőmérséklete 14.5 C. A fürdőmedencét bővizű fenékforrások táplálják. Csíkszentkirály nagy krónikása, Vitos Mózes részletesen beszámol a fürdő történetéről: „Bámulatos gyógyhatásúnak bizonyult a Bors-család birtokán lévő Borsáros-fiirdő, mely a legrégibb idők óta számtalan megbénult nyomorék betegnek adta vissza egészségét. E borsáros gyógyforrásról meg kell itt jegyeznünk, hogy 1891. év tavaszán az alábbi csíkszentkirályi lakósok és birtokosokból egy fürdőtársulat alakulván néhai Bors Dénes utódaitól Bors Dénesné, Bors Ádám és Bors Jánostól a gyógyforrást és a forrás körüli helyet évi 2 frt, azaz két forint osztr. értékű haszonbér fizetésének kötelezettsége és két utód családjának használati joga mellett 14, azaz tizennégy évre haszonbérbe kivette és egy, a férfiak és nők számára elkülönített kettős medencével és öltöző-vetkező kis szobákkal ellátótt, csínosan berendezett fürdőhelyiséget állított be, mint egy 80 ft költséggel, s azt az 1891. év folyamán, az egész fürdőidény alatt előszeretettel és még nagyobb gyógyeredménnyel az egyleti tagok részvényük fejében, az idegenek és nem részvényesek 4 kr- ért. fürdődíj mellett, a szegények ingyen, a községi és vidéki közönség szorgalmasan használta. Mint a fürdési-dij (4 kr-ból) látszik a fürdőtársaság célja: a fürdőt mindenkire nézve olcsón és könnyen hozzáférhetővé és használhatóvá tenni.”

A csíkszentkirályi születésű Kristó András írja 1955-ben a Borsáros fürdőről: „Ez a mainál kisebb fürdőmedence a {19}30-as évek közepéig állott fenn. Ekkor bővítette ki és építtetett korszerűbb öltözőkabinokkal és egy napozóteraszt is Bors Antal tulajdonos. Az újjáépítéssel a fürdő környékét is rendezték. Virággrup pokut, sétányokat, létesítettek. Ezek után meg is nőtt a fürdő látogatottsága. Ha ilyen mértékben fejlődött volna, rövidesen elhagyta volna a szomszédos Zsögöd-fürdőt. Minden évben jöttek állandó nyaralók messzi vidékről is. Azonban a 40-es évek háborús körülményei között nem jövedelmezett a tulajdonosnak annyit, hogy tovább fejlessze a fürdőtelepet, s így fokozatosan lehanyatlott."

A 1970-es években a régi 4,5 x 4,5 x 1,5 deszkából kiképzett medence helyett egy 8 x 15 m-es betonmedencét és öltözőt építettek. A nyári hónapokban még Csíkszeredából is lejártak fürödni a csíkszenkirályi strandra. Tiszavirág életűnek bizonyult a fürdőfejlesztés, mert egy pár év alatt tönkrement.

2005 nyarán a Székelyföldi Fürdőépítő Kalákában megújult a fürdő. Környezetében a Borsáros borvizes láp természetvédelmi terület található, ahol számos jégkorszaki maradványnövény példánya él.

Forrás: Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek, Szerk.: Jánosi Csaba, Péter Éva, Herczeg Ágnes, Takács Edvárd, Ars Tropia Alapitvány, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, B.K.L. Kiadó, Szombathely, 2005.

comments powered by Disqus