Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Cibre fürdő

Ezt 3 ember kedveli

Szépvíztől északra, a hegyek lábánál fekvő kis medence neve Cibre. A terület nagfyon gazdag borvízforrásokban, ami azt mutatja, hogy alattuk húzódik a Csíki-medence keleti peremén futó tektónikai törésvonalrendszer.

Az egyik forrás - csomópont Alsócibre, a források vizét régi idők óta ivásra és gyógyításra használják. A 19. században népi gyógyfürdő létezett itt, amlyet 2007-ben állítottak helyre, a Fürdőépítő Kaláka keretében. A források vize kálcium-hidrogénkarbonátos.

A fürdő melleti hegyi patakokban folyami rákok, hegyi halfajok, a kövek alatt rovarlárvák és más gerinctelenek élnek. A fürdőt körülvevő bokros fűz fajokból, májusfából, hamvas égerből tevődik össze. Az aljnövényzet lomberdei virágfajokból áll, amelyek tavasszal, április-májusban pompáznak, jellemző az erdei májvirág és kapotnyak.

A patakon túl, a dombtetőn kissé nyugatra két kis tó fekszik. A jelek arra mutatnak, hogy jégkorszaki csúszamlások alakították ki a mélyedéseket, amelyekben megáll a víz. Nagyon gazdag az élőviláguk: gőtelárvákat, ebihalakat, szitakötőlárvákat, vízibolhákat figyelhetünk meg benne, sőt még húsevő növényt is (rence).

comments powered by Disqus