Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Dugás fürdő

Ezt 1 ember kedveli

„Van szintén Dánfalva község határán és a községtől nyugatra mintegy félórányi távolságban, egy igen hasznos borvizforrás. Ez az úgynevezett »Dugási-borviz«, mely igen szép helyen fekszik s melynek az a kiváló tulajdonsága van, hogy nyáron kissé hidegebb, téten pedig olyan meleg, mintha fel volna melegítve. E forrás körül semmi fürdőbárka, vagy medencze nincsen, hanem nyáron  át 2-3 kádat visznek oda a forráshoz, s ezekben fürdenek az idegen vendégek is. E borviz legnagyobb gyógyhatással bíró borvizek egyike az összes gyógyforrások között, mert - amint szemtanúk beszélik - itt több kihüléses beteg gyógyult; különösen említenek három egyént, kiknek lábai és karjai a kihűlés következtében meg volt kuczorodva, s ezen borvizból házaikhoz hordatva, kádakban meg fürödtek, s betegségükből, többszöri használat után, de rövid időre teljesen kigyógyultak."

A fürdőt 1926-ban százhúsz felcsíki, zömében dánfalvi iparos részvénytársasági alapon hozta létre. A Felcsíki Kistérségi Társulás internetes portálja szerint története azzal a bizonyos természetes borvízforrással kezdődött, amelynek vize 20 Celsius-fokos, és ivó-, illetve fürdőkúrára javallta a népi gyógyászat. Az 1960-as években egy 135 méteres mélyfúrással feltártak egy 22 C°-os hipotermál forrást, amely működtet egy 33x10 méteres úszómedencét és egy 4x10 méteres gyerekmedencét.

1998-ban egy újabb, 245 méteres mélyfúrás során felszínre került a harmadik hipotermál (26 C°) ásványvízforrás, amelynek vegyi összetétele hasonló az előbbiekhez, de hőmérséklete 4 Celsius-fokkal melegebb.

Források

1. Forrás: Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek, Szerk.: Jánosi Csaba, Péter Éva, Herczeg Ágnes, Takács Edvárd, Ars Tropia Alapitvány, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, B.K.L. Kiadó, Szombathely, 2005.

2. Székelyhon, 2014.06.29.


comments powered by Disqus