Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Kereger fürdő

Ezt 1 ember kedveli

Egy gyönyörű helyen, a Csíki Havasok lábánál, a Somlyó-hegy védelmében, szép kilátással a Hargita vonulatára, épült újra a „Izra Feredő”, a „Kerek Eger láp”keretében, egy kicsiny patak partján. A fürdő hajdanán egy somlyói idős bácsi használta, az Ő neve ragadt ezen egészségadó helyhez.

2005-ben a Fürdőépítő Kaláka keretében néhány kisebb méretű objektum készült, csupán öt nap alatt hozzávetőlegesen 25 személy részvételével. Felújításra került egy kisméretű medence, amely egy erős gyógyerejű ásványvízforrást foglal; újjáépítettek egy nagyobb medencét, amelyet az égerek gyökérzete által átszűrt víz tölt fel; rendezték egy édesvizű forrás környezetét, amely a lápos helyet táplálja éltető vízzel; építettek egy fedett öltözőparavánt, egy napozópallót és egy ökológiai toalettet; mindezen objektumok összekötésére pedig közel 200 méter pallóösvényt.

A megszokott iránymutatókat és információs táblákat is megfestették, közöttük az egyik a hajdani kenderáztató tavakat hívatott jelezni. A kaláka az avatóünnepséggel végződött, amelynek keretében volt megtartva a Szentmise a „fenyő katedrálisban”. 

Szerző: Kovács Áron, építész

comments powered by Disqus