Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Nyíri-fürdő

Ezt 3 ember kedveli

A lázárfalvi Nyírfürdő vagy Büdösalja Fürdő, Lázárfalva borvízforrásai, fürdői és büdösgödrei ősidők óta ismertek gyógyhatásukról. A falu határában a Csomád-hegység fiatal vulkáni táján az utóvilkáni működések következtében több, mint ötven változatos vegyi összetételű borvízforrás található.

A XVII. századtól találunk említést a középkorban is híres fortyogófürdőről, amelynek első vegyelemzésére 1818-ban került sor. Víztípusa kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos. A helybéliek reumatikus és keringési megbetegedésekre használták, csebrekben felmelegítve, kádfürdőnek.

A fürdőmdence mellett kénes borvízforrás bugyog, ahol erős széndioxid és kénhidrogén gázkeverék tör föl a föld mélyéből, ez a Bödös-gödör másnéven mofetta, amely szárazgázfürdőként mozgásszervi betegségek gyógyítására jó.

Isten segedelmével e hely életre kelt a lázárfalviak, az Ars Topia Alapítvány, az András Alapítvány, Csíkkozmás önkormányzata és a Csomád-Bálványos Régió Egyesület összefogásával a lázárfalvi fürdő- és közösségépítő kalákák alkalmával.

comments powered by Disqus