Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Sószék fürdő

Ezt 3 ember kedveli

A falu délkeleti határában lejövő Nyerges-patak jobb oldali mellékvölgyében ismeretes a Sószék fürdő nevezetű határrész, ahol napjainkban csak egy 20 x 50 méteres növényzet nélküli folt utal a sós víz jelenlétére.

„A Sószéki-fürdő név alatt ismeretes forrás - írja Vitos Mózes melyet kihűlések ellen használnak. - Ugyanitt van egy sósforrás is, melyet azonban betömve tartanak már régebbi idő óta."

Csajághy Gábor, aki a Sószék fürdő vizét 1943-ban elemezte, egy 1,5 x 3 m-es deszkamedence létéről számol be. A kénhidrogénes és enyhén szénsavas sós víz a Na-Ca- HC03-C1-OS vizek csoportjába tartozik.

Az újraszerveződött község 2003-ban tervbe vette a fürdő újjáépítését. A kozmási fürdőépítő kalákán részt vettek a Pagony tájépítői, a budapesti Szent István Egyetem tájépítész hallgatói, erdélyi egyetemisták a CSTTE, a Csomád-Bálványos Egyesület és természetesen a falu lakói.

Forrás: Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek, Szerk.: Jánosi Csaba, Péter Éva, Herczeg Ágnes, Takács Edvárd, Ars Tropia Alapitvány, Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület, B.K.L. Kiadó, Szombathely, 2005.

comments powered by Disqus