Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Tusnádfürdői mofetta

Ezt 4 ember kedveli

A mofetta a vulkáni utóműködés terméke és gáz alakú szén-dioxid kitörést jelent (száraz gáznak is nevezik).

A motetták megjelenése ebben a térségben a Keleti Kárpátok vulkanikus múltjához köthetöek. A feltörő száraz gázt a gyógyturizmusban hasznosítják, balneoklimatérikus kezelések formájában.

A természetes gázok terápiás célokra való hasznosítása egyedülálló jelenségnek számít az egész világon. A száraz gázzal történő kezelés csoportosan történik, erre a célra kijelölt helyiségekben, épületekben, amelyek római cirkuszi épületekhez hasonlítanak, közepén mélyedéssel, mely lépcsőkkel van ellátva. Ezzel biztosítva van a beteg számára az álló pozíció, mely által „belemeríthetik” testüket a száraz gázba, általában csak derékig.

A szén-dioxid a bőrön keresztül való felszívódása és az orron át történő belélegzése során fejti ki jótékony hatását, amely úgy hat, mint a megnövekedett ionizáció. A motettából feltörő gázok orvosi gyakorlatban való hasznosítását az igazolja, hogy kizárólagosan a szén-dioxid gáz tulajdonságait használják fel, éspedig a hidrosztatikus nyomás, a termikus tényező megszüntetésével és a gázbuborékok mikromasszázsával, amely hozzáadódik az ásványvízben való fürdéskor. A mofetták használatához tartozó terápiás javallatok ugyanazok, minta balneoterápia esetében.

Ellenjavallt a kezelés a következő betegségben szenvedőknek: akut és krónikus; fertőző és ragályos betegségben szenvedők; tüdőtuberkolózis; jó és rosszindulatú daganatok; súlyos dehidratáltság, rosszul tápláltság; hasadásos elmezavar; epilepszia; alkoholisták, szerfüggők; fertőző bőrbetegségek; olyan betegek, akik nem tudják magukat ellátni, kiszolgálni.

Tusnádfürdő fürdőkultúrájához hozzátartozik az Olt folyó jobb oldalában 1895-ben Imets Fülöp Jákó, tusnádi születésű kanonok által felfedezett mofetta is, amelyet sokáig Imets-féle kéngőzlőkent (kéngödör) emlegettek. Ezt először a verebesi származású Dr. Kovács Károly építette ki modern gázfürdővé, amelyről humoros versikék is születtek az akkori kor nyelvhasználatával: “Kovácsnak a büdös lika / A rehomát meggyógyítja. / Ha nem gyógyulsz ki belőle/Simulj le a fenekére / S nem kell kenyér jövőre."

A mofetta épülete a közelmúltban esett át egy felújításon, amely most már megszabott program szerint fogadja a gyógyúlni vágyókat. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni.

comments powered by Disqus