Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Csíkrákosi Szent Jakab és Fülöp kápolna

Ezt 5 ember kedveli

A bogáti kápolna, a Vár és a Kulcs patakok kiszögellő hegyfokának délkeleti részén áll. A kápolnát Szent Jakab és Fülöp tiszteletére szentelték fel. Ezt a kápolnát 1720-ban építették. Felszentelésére 1725-ben került sor a szépvízi örmény püspök jelenlétében. Feltételezések vannak arról, hogy a kápolna korábban épülhetett, vagy egy kisebb kápolna létezett a helyén. 

A „kápolna legkorábbi írott adatolása azonban arra utal, hogy kezdetei a 18. századnál jóval korábbi időszakra tehetők. 1652-ben ugyanis már javításról értesülünk: 'Az Bogát kápolnáját megcsináltattuk Cserei Mihály urammal.' Ez a javítás vélhetően a nyugati toldást jelöli, aminek nyomai a falazatban mai is kivehetők. Eredeti hossza, már amennyire a legújabb, mindent elsimító 'helyreállítást' megelőző vakolat jellege és a repedései alapján megállapítható volt, 8,5 m körüli lehetett. Noha a kápolna építésének keltezését, alaprajza és szentélyének keskeny csúcsíves ablaka alapján korábban a 14. századra valószínűsítettük, az újabb adatok fényében és biztosabb keltező fogódzók előkerüléséig helyesebb azt a 14–16. századra tágítani. Érdekes módon 1716-ban a vizitációban nem említik, ami talán összefügghet az 1694-es tatár betöréssel, amit egy esetleges pusztítás miatt újjáépítés is követhetett.” – írja Botár István, a Középkori kápolnák Csíkban c. tanulmányában.

Május 1-én tartják Szent Jakab és Fülöp búcsúünnepét, ekkor szoktak a hívek a kápolnához zarándokolni. 

A Bogát hegyről, ahol a kápolna is emelkedik, gyönyörű kilátás nyílik a rákosi szorosra, Felcsíkra és a Hargita hegységre egyaránt. 

Bibliográfia

1. Vámszer Géza, Csík vármegye településtörténete, Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2007.

2. Botár István: Középkori kápolnák Csíkban

 

comments powered by Disqus