Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Csíkszentgyörgyi Jézus szenvedése kápolna

Ezt 2 ember kedveli

A legújabb kori köztemető fölött fehérlő, az ezredforduló táján funkcióját alig lelő templomot nevezték Passió kápolnának és Kálvária kápolnának is. 1833 körül épült. Manapság a Jézus szenvedése megnevezés visszaszorulóban van, helyette a Kálvária jelölés vált általánossá.

Némely csíkszentgyörgyiek és bánkfalviak az épület régi neveit sem használják, hanem a szomszédos kis Szent Anna-kápolna nevét kölcsönzik rá, elsősorban azért, mert jobbára Szent Anna napján nyitják ki, hogy körülötte szabad téren megtartsák a Körösmény tízes Szent Anna-napi búcsús miséjét.

Az egész hegyoldalra ráhúzódott a Kálvária helynév, amely a templomhoz vezető út mellett felállított stáció-keresztek tájáról, a Jézus hágajától indult hódító útjára. Az idősebb szentgyörgyiek és bánkfalviak még halványan emlékeznek arra a szerepre, amelyet a Jézus szenvedése templom és környéke a háromszéki katolikusok somlyai búcsújárásában betöltött. Mivel Csíkszentgyörgy közel esik Csíksomlyóhoz, a bánkfalvi Kálvária, illetve a Császárhomlok tájékát a legtöbb háromszéki búcsújáró a kegyhely előtti utolsó nagy állomásának tekintette/tekinti. Több keresztalja népe pénteken Szentgyörgy és Bánkfalva csűreiben aludt. Előtte a bánkfalvi Jézus hágaján keresztutat járt, a Jézus szenvedése templomban pedig misén vett részt. Szombaton reggel indult tovább a búcsús sereg Somlyó felé.

Orbán Balázs 1869-ben úgy látta, hogy a Jézus szenvedése templom tette Csíkszentgyörgyöt Alcsík vallási központjává. Az utóbbi időben a Szent Anna-napi búcsús misét tartják itt.

comments powered by Disqus