Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Igazságügyi palota

Ezt 2 ember kedveli

A törvényszék nagyvárosi hangulatot árasztó, impozáns épülete 1905-re készült el. Stílusa eklektikus. Tervezője – az ingatlan mögött található börtönépületet is beleértve – Wagner Gyula műépítész, aki köztudottan a századelő egyik törvényszék- és fegyházépítő specialistája volt. Közel kétszáz hasonló funkciót betöltő középületet tervezett.

Amikor 1872-ben, a közigazgatást az igazságszolgáltatási törvénykezéstől elválasztották, a törvényszék Csíksomlyóról Csíkszeredába, a városháza egyik termébe költözött át, majd 1887-ben az I. székely határőrség parancsnoksági székházába (ma a fül-orr-gégészet osztály épülete). Innen költözött jelenlegi helyére az intézmény.

Wagner Gyula, budapesti építész 1903-ban készítette el a tervet. 1905. augusztus elején a bíróság már be is költözhetett az új palotába, melynek homlokzatán az „M. KIR. TÖRVÉNYHÁZ” felirat volt olvasható.

A régi rendszerben ennek az épületnek nem volt gazdája, több intézmény, vállalat működött benne, majd újra az igazságszolgáltatás kezébe került. Legutóbb 1995 és 2005 között renoválták az épületet.

comments powered by Disqus