Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Mikó vár

Ezt 1 ember kedveli

A Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár névadó építtetője hídvégi Mikó Ferenc (1585-1635), aki Bethlen Gábor fejedelem hűséges híveként 1613-tól haláláig volt Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkapitánya, 1622-től a fejedelmi tanács tagja és Erdély kincstárnoka is. Szeredai építkezéseit főkapitányi tisztségébe iktatását követően kezdte el. 

A négyszög alaprajzú, négyzetes belső udvarral rendelkező, sarkainál bástya alakú tornyokkal ellátott reneszánsz épületegyüttes elsődlegesen nem védelmi szerepet töltött be, hanem a mindenkori főkapitány rezidenciájaként szolgált. 

Ennek, a maga korában kedvelt reneszánsz stílusú kastély-alaprajz típusnak az erdélyi elterjedése valószínűleg Giacomo Resti, Bethlen Gábor fejedelem építészének tevékenységéhez fűződik. 

A török-tatár dúlások idején az épületet lerombolták, és néhány évtizedig állapota változatlan maradt, mígnem gróf Stephan Steinville császári generális, Erdély akkori főhadparancsnoka elrendelte az újjáépítést 1714-ben. 1730-ban a délnyugati bástyában kápolnát alakítottak ki. 

Az újjáépítést követően a Mikó-vár a változó korok szellemének megfelelően, hosszú ideig kaszárnyaként és ezredparancsnokságként működött. Ezt követően a Csíki Magánjavak tulajdonába került, majd a Honvédség kezébe. A XX. század közepéig laktanyaként funkcionált, 1961-től gazdasági-gépészeti épületként, míg 1970-től a csíkszeredai múzeum használatában van.

comments powered by Disqus