Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Régi vármegyeháza

Ezt 1 ember kedveli

Az 1886-1887 között épült, különálló, körbeépített, hátsóudvaros, egyszintes középület sokáig Csík vármegye székháza volt.

A vármegyei rendszer kialakulásával, 1878 után, Csíkszereda lett Csík vármegye központja. Mivel a megyerendezési törvény megszabta a hivataloknak egy helyre való központosítását, rögtön mozgalom indult az új vármegyeháza Csíkszeredában való felépítéséért. Az építkezések főszervezője és mozgatója Mikó Mihály, akkori főispán volt.

Később bővítették az eredeti épületet, északi feléhez öttengelyes homlokzatot, tetőtornyos sarokrizalitot és a mai Petőfi utca felé további kilenc tengelyt toldottak, déli oldalát pedig az északival szimmetrikusan szintén öt tengellyel és egy tetőtornyos sarokrizalittal bövítették illetve a főhomlokzatra merőleges tizenhat tengelyes szárnnyal. A bővítéskor a régi homlokzatot is átalakították.

Mai alakját 1913-1914-ben nyerte el az épület, mely az 1980-as évekig megyeháza volt, azóta jelentős részében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala működik, északi szárnyának egy részét a megyei katonai központ foglalja el.

2000-ben felújították homlokzatát, ekkor került az oromfal közepén található ovális ablak helyére a város címere, illetve ekkor bontották ki az oromfal sarkaiba beépített, lombdíszbe foglalt vármegye címereket is.

comments powered by Disqus