Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Nyerges-tetői emlékmű

Ezt 3 ember kedveli

Az alcsíki falu, Csíkkozmás felől délkeletre, a Háromszéki-medencébe, Kászonújfaluba tartó, kanyargós út hegyi szakaszának legmagasabb pontja, a Nyerges-tető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik nevezetes eseményének helyszíne, a székely hősiesség és ellenállás jelképe. 

1849. nyarán az orosz cári csapatok beavatkozása nyomán a magyar honvédség szemszögéből az erdélyi hadi helyzet válságossá vált. A jól képzett és jól felszerelt, pihent orosz és kozák katonák tízezreinek megjelenése egyenlőtlené tette a küzdelmet. Az egyedüli reális cél az önvédelem, a császári és orosz túlerő feltartása, a nyugat (az ország belseje) felé törő ellenség előrenyomulásának lassítása lehetett. A nevezetes Nyerges-tetői ütközetre 1849. augusztus 1-jén került sor. A vesztes csatákban megtizedelt honvédséget összerendezni igyekvő Gál Sándor tábornok utasítására Tuzson János alezredes mindössze 200 székely honvédje nézett szembe az áttörni igyekvő, több ezres kozák sereggel. A jól védhető szorosban többször sikerült is visszaverni a Clam-Gallas császári tábornok vezette osztrák-orosz túlerő támadását. Végül – egy árulás nyomán – az ellenség bekerítette és felmorzsolta a hősiesen védekező székelyeket. A haza védelmében hatalmas túlerővel való, halált megvető szembeszállás példájaként emlegetik a Nyerges-tetőt „Székely Thermopülai” néven is. 

A csata helyén 1897. augusztus 8-án, ünnepélyes keretek között adták át a ma is látható, Poulini János csíkzsögödi kőfaragó által készített emlékoszlopot, melynek költségeit „a Bukarestben lakó Székely honfiak és honleányok” adták össze. A kőkockákból épített, kis oszlopok és vasláncok által határolt, út menti parcella közepén álló emlékmű alsó része egy négyzet alapú kőtömb, melyre párnatagokkal csatlakozik a négyzet alapú, keskeny csonkagúla obeliszk. Ennek első oldalán a csata babérkoszorúba foglalt dátuma látszik. Az obeliszk oldalain versek és az adományozókra utaló rövid, bevésett szövegek olvashatók. Az obeliszk antik oszlopfővel zárul, melynek tetején kis latin kereszt áll. Az emlékmű 1,60x1,60 m talapzaton elhelyezett oszlopon áll és 5,40 m magas.

A csata elesett katonáit az út túlsó oldalán, az erdő szélen tömegsírba temették. Ennek helyét ma számos díszes kopjafa jelzi, közülük többet társadalmi szervezetek, közjogi méltóságok állíttattak fel. Az emlékmű a Székelyföld egyik kiemelten fontos 1848-49-es helyszíne, így a romániai „forradalmat” követően minden évben rendszeresen megemlékezéseket, hagyományőrző rendezvényeket tartanak itt.

Forrás: www.muemlekem.hu

comments powered by Disqus