Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Csatószegi Szent Simon és Júdás Tádé római katolikus templom

Ezt 1 ember kedveli

Csatószeg Szentsimonnal egy egyházközséget alkotott 1971. október 17-ig. Az elválás gondolata azonban már 1884-ben felvetődött.

Csatószegnek már az 1400-as években volt kápolnája, amely a mai Kisboldogasszony kápolna helyén állott. Valószínű, hogy az 1400-as években a mai falu helyén három kisebb település létezett. A kápolna körül lehetett Szentegyházasfalva, a mostani főút bal oldalán Alfalu, illetve a mai Felsőtíz környékén Csatószeg, ahol több Csató nevű család lakott. Idővel a három település öszszenőtt, és a Csatószeg nevet hagyták meg.

1567-ben összeírták a 25 dénáros adót fizető porták számát, ahol Csatószeg 25 kapuval szerepelt.

A csatószegi templom Alcsík egyik legrégibb temploma, és eredetileg mind a két falut kiszolgálta.

A templom három különböző időszakban épült: a legrégebbi építkezésekből – 13. század – mára már csak a terméskőből faragott keresztelőkút maradt fenn. A második korszak a 14. századra tehető, melyre a főbejárati ajtókeret a bizonyíték.

A templom mai formáját 1777-ben nyerte. A templomot 1786-ban Batthyány Ignác püspök Szent Simon és Júdás (Tádé) apostolok tiszteletére szentelte fel.

A templom tornya 1660–70 között épült, ezt bizonyítja az 1846-os átépítéskor a keleti oldalban juhcsontok között talált írott maradvány, amely a kolozsmonostori jezsuitáktól származik.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

comments powered by Disqus