Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Csíkzsögödi Szentháromság római katolikus templom

Ezt 1 ember kedveli

Csíkzsögödöt először az 1567. évi regestrumban a Szeredához tartozó Martonfalvával együtt említették. 1690-ben Sögöt, 1725-ben Sögötfalva néven szerepelt. Régen Szentlélek filiája volt, majd a múlt századtól Csíkszeredához tartozott, 1990-től önálló plébánia. 

A Csíkzsögödi római katolikus templom a 15. században épült gótikus stílusban, 1707-ben a zsögödi Mikó család költségén kibővítették. A mai műemléktemplom a 18. századi barokk korszak átalakításait őrzi.

A csíkzsögödi Mária szobor 1510-1520 között készült. Csaknem szó szerint ismétli a somlyói Madonna kompozícióját, csupán redővezetésében mutatkoznak változások, egyszerűsítések. 

A csíkzsögödi római katolikus templom szárnyasoltára a 1673-ból való.

A haranglábat 1792-ben, a kőtornyot 1800-ban építették.  A mai barokk stílusú templom szép boltozatú apszissal, ajtókkal, ablakokkal, tartópillérekkel és a barokk korszak sok átalakításával látható. Szentélyének gótikus jellegét boltozott mennyezete, szentségfülkéje, szárnyasoltára és Mária szobra őrizte meg. A szentély északi részén csinos foglalatú szentségházacska látható.

A hajó reneszánsz stílusú, amelynek falán az első- és a második világháborúban elesett csíkzsögödiek emléktáblája látható, Kovács Béla kőfaragó és ifj. Dóczy András szobrászművész munkái.  

Írta: Dr. Pogány Gábor

comments powered by Disqus