Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

 Apor- és Mikes borvízforrás

Ezt ember kedveli

Napjainkban a Csomád lábánál kialakult teraszon, a Tusnádfürdő gerincét képező sétány mellett a következő borvízforrások vannak használatban. Északon a Rezső vagy Ilona-forrás, ami az alatta levő Rezsőfürdő (I. sz. fürdő) vagy Mezotermál strand szabad­téri medencéit látja el vízzel.

A sétány végénél az Apor- és Mikes-források ontják a va­sas, langyos borvizet. Ezektől északkeletre, a Stefánia gyógyintézet impozáns tetővilágítású melegfürdője mögött törnek fel az Anna-források. Az Anna I. és Anna II. nevű kutak biztosítják a Tusnád szállóval zárt folyosóval összekötött modern kezelőbázis ásványvíz­szükségletét.

A felszínhez közel levő kárpáti homokkő rétegekből fakadó Ilona-, Apor-, Mikes-, Anna I. és Anna II. források vize azonos jellegű, nátrium-klorid-hidrogénkarbonát típusú. A sétánnyal párhuzamosan feltörő források közül az Ilona borvíz össz ásványianyag tartalma a legmagasabb, 6716 mg/l. Az Apor-forrás ásványisó-tartalma 3156 mgl/l, míg a Mikesé 3698 mg/l. Az Apor és Mikes ivókutak vizének hőmérséklete 19,9 °C, illetve 16,5 °C, az Ilona-forrás vize 22,4 °C, az Anna-forrásé 20,1 °C.

comments powered by Disqus