Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

 Csíkrákosi borvíz

Ezt ember kedveli

Csíkmadarastól délre, a kiszélesedő csíkrákosi Borvízrétet behálózó vízleveze­tő csatornákban több ásványvízforrás tör fel a megnyitott talajvízrétegekből. Az út és a vasút közötti részen 6 m mély, 20 cm átmérőjű vert kútból kálcium-magnézium- nátrium-hidrogénkarbonátos, szénsavas víz jön a felszínre. Csíkrákos északi részén, a Sósréten, az Olt jobb oldali árterén használatban volt egy 12 °C, magnézium-kálcium- hidrogénkarbonátos forrás is. Ásványisó-tartalma 2703 mg/1. A borvízforrás környé­kén erős széndioxid feltörés figyelhető meg.

A Borvízréti és Sósréti forrásokon kívül a régi katonai térképeken a sósréti Olt híd fölötti szakaszon is feltüntettek egy borvizfor- rást, amely a folyó szabályozási munkálatai során eltűnt. A falu északi kijáratánál a Kőd alatt, László István 7 m mély fúrt kútjában kálcium-magnézium-hidrogénkarbonát tí­pusú, 11 °C hőmérsékletű, szénsavas víz van. A Felcsíki-medencét a Középcsíki-medencétől elválasztó Rákosi-szorosban a törésvonalak mentén több borvízforrás tört fel.

A földváráról ismert, piramisszerű Bogát alatt, kristályos palákból fakad a magnézium- kálcium-hidrogénkarbonátos jellegű Bogáti borvíz, amely korábban Bogátfürdőt látta el vízzel. Az udvaron levő kishozamú, Alsóbogáti-forrás magnézium-kálcium-nátrium-hidrogénkarbonátos vizét a lakosság ivóvízként használja. Az elmúlt években a Rákosi- fürdő területén két hidrogeológiai fúrást mélyítettek le, amelyek nagy hozamú ártézi víz­réteget tártak fel a szericites kloritos kristályos alapkőzetben. A GEOLEX és SNAM kutak langyos, 22 °C illetve 18 °C hőmérsékletű vasas, kálcium-nátrium-hidrogénkarbonátos típusú, szénsavas vizet hoztak felszínre. Bogátfürdő megújult, 2007-ben négyká­das melegfürdővel ellátott motel épült. Szabadtéri fürdőmedence kialakítását is terve­zik.

A Bogátfürdő feletti rétben az 1960-as években még használatban volt a fafoglala­tú Magyarósalji borvíz, az Eponcsa borvíz, a Vashátalatti borviz és a Vasútmelletti-forrás. Csíkrákos Olt melletti településrészével átellenben, a folyó jobb martjában tört elő a faküpübe foglalt Üléshelyi borvízforrás. Ezeknek a szénsavas ásványvízforrásoknak a vize nem volt vegyelemezve.

A fürdő mellett vezetett el hajdanában a Tatros-völgyén feljövő és a Kődön áthala­dó hadiút, amely a Rákosi Pogány vár és a Csicsói vár között kígyózott fel a Hargitára.

Mie­lőtt elhagyjuk Csíkrákost, érdemes megtekinteni a falu Göröcsfalva részében álló, festett tornyú, kora középkori templomát, és a Cserey kúriát, a bogáthegyi földváron felépített Szent Jakab kápolnát és a Pogányvár romjait.

comments powered by Disqus