Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

 Mária forrás

Ezt ember kedveli

Évenként két­szer, a pünkösdi és a Kisasszony napi búcsúk alkalmával több százezren gyűlnek össze a Nagysomlyó lábánál. A világ minden pontjáról ide érkező zarándokok a csodatevő Szűz Máriához imádkoznak. Az évszázadok során a csíksomlyói ferences kolostor Csík egyhá­zi és művelődési központjaként működött.

A borvízvilág itt is követ, írja Bányai: „a templom alatti rét végig, Csíkszereda felé le a Borlokán vagy a gimnázium felé, tele van jóízű forrásokkal. Híres, nevezetes a nagy köpübe foglalt Somlyói borvíz, ame­lyet korsókban szállítanak be az előfizető meg­rendelőknek minden reggel a házhoz. Alatta egy deszkabódés borvizes medence is van, a Bará­tok feredeje”. A vulkanikus eredetű Kis-Somlyó lábánál feltörő Lobogó- vagy Mária-forráshoz 1839-ben, a csíkszentkirályi Szabó Dávid faragott kőküpüt és vállut, amin a következő chronostichon és vers volt olvasható, amit Vitos Mózes jegyzett le:

                    „Rég fa VaLék. DarVas VenanCz VáLtoztata kőVé,

                     Már Vígan Lobogok, hogy klkl VágygyaL Igyék!

                    „Szomjasmerits, vagyigyál, imjóésfrissvagyokittis.

                     A barmok s madarak szomjukat űzik el itt.”

Vitos Mózes írja: „De hát mi mostohák által tarisnyázott szegény árva tanulók reggelin és négy órakor bicskahegyen belemártott száraz fekete czipónkat és kenyerünket hányszor üt­tettük el e drága forrás vizével?

A 14 °C hőmérsékletű borvízforrás nátrium-hidrogénkarbonátos típusú. A vizét a két világháború között és az azt követő évtizedekben előbb Bíró Péterék, majd a Kele­men család szállította hatszáz madarasi cserépkorsóban, két szekérrel Csíkszeredába és a környező falvakba, így Csíkszépvízre, Csíkcsicsóba és Madéfalvára.

A forrástól dél­re található Barátok feredejét a 2006-os Székelyföldi Fürdőépitő Kaláka során felújítot­ták. A szép kivitelezésű, hatszögű, fából készült medence helyén korábban egy 5x8 méte­res medence állt, szintén fából, amelyet az 1990-es évek elején tömtek be. 

comments powered by Disqus