Oszd meg Facebookon! Oszd meg Twitteren! Oszd meg Google Pluson! Oszd meg Pinteresten! Küld el e-mailben!

Sólyomszikla

Ezt 5 ember kedveli

A Solyóm szikla, Solyómkő egy természeti kilátó, jól kialakított ösvénnyel, amelyről belátható a Tusnádi szoros. A szoros maga egy természetes átjáró a Csíki-medencéből a Háromszéki medencébe.

TiNincs olyan utazó, aki Tusnádfürdőn áthaladva meg ne csodálná az Olt jobb partján emelkedő sziklabércet, a Sólyomkőt. A környék leghíresebb kilátója, ahonnan nemcsak a fürdőváros és a sötét fenyvesekkel borított Vártető, a Szurdok és a Csomád kúpjai kerülnek szinte kézzelfogható közelségbe, hanem a Csukás - tó és a 15 km hosszú Olt-szoros is teljes egészében látható Sepsibükszádig. 

Emellett számos növényritkaság és érdekesség is található a Sólyomkőn, többek között a teleki hölgymál, ami egy endémizmus, s csak a Hargita megye sziklás területein található meg. A teleki hölgymál a szikla peremein egy maréknyi földben nő. Ezért a ritka növényért és még néhány hasonló fajtájáért védett a Sólyomkő.

Junior Ranger program keretében a GeoAccent Egyesület vette gondozásba a természetvédelmi területet.

A zöld fenyvesekben szürke falnak tetsző, 824 m magas andezit sziklára piros háromszöggel jelzett turista ösvény vezet fel.

A szájhagyomány szerint, ifjú Ferenc József 1852-ben erdélyi körútja során megcsodálta a Solyómkőről eléje táruló táj szépségét, s elrendelte a telep mielőbbi újjáépítését. Ennek következtében 1852-ben az alvégi sziklaalap svájci típusú villákat építettek, s e teleprész neve Svájc lett. A svájci típusú villák közül ma a Villa Pax nevűt csodálhatjuk meg. Ez az egyetlen, amely az idők során megmaradt eredeti formájában, s teljesen a svájci építkezés jegyeit mind a mai napig őrzi. 

comments powered by Disqus